Urban 24 Exterior

Urban 24 Exterior

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces

Urban 24 Plan

Urban 24 Plan

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces

Urban 24 Section

Urban 24 Section

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces

Urban 24 Interior

Urban 24 Interior

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces

1st Floor Stair

1st Floor Stair

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces

2nd Floor Stair

2nd Floor Stair

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces

3rd Floor

3rd Floor

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces

Kitchen

Kitchen

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces

Exterior

Exterior

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces

Exterior

Exterior

Single-Family Home
Location: 
Chicago, IL
Photos: Marty Peters

"Filling the Gap"

2015 AIA Chicago Small Project Award - Citation of Merit

Like a missing tooth in an eight-year-old child giving way for the new, this project served to help complete a gap in the urban fabric of this intimate residential street in the West Loop of Chicago.

The groups of row-houses were built in the 1890’s with tear downs over the years.  Infilling this lot provided challenges for building new without disturbing the old yet respecting the existing scale and street line.

Typical of row-houses, delivering light into a residence that only has two sources-its front and back, required and new design approach.

The solution was to incorporate a combination of skylights, vertical open rooms and transparent walls and floors throughout, allowing natural light to dance down through the residence.  Staggering these open rooms not only provided a continual light source but maintained an intimate scale for the spaces.

Exposed white masonry interiors aided in bouncing light and blurred the lines from exterior to interior spaces